Tort czekoladowo – karmelowy

Tort czekoladowo – karmelowy
kakaowe ciasto przełożone karmelowym kremem maślanym pokryte czekoladowym kremem serowym
 
Ludzie malują, śpiewają, tańczą, trenują, biegają. Ja robię torty, bo to daje mi najwięcej przyjemności, To moje małe dzieła sztuki, małe może trochę dzieci. Dopieszczone, przemyślane i po prostu moje. Każdy z nich ma cząstkę mojej radości z ich wykonywania, i to właśnie robiąc je spełniam się najbardziej.
Ten jest nie wątpliwie elegancki i wyjątkowy. Mocno kakaowe ciasto z aromatem kawy doskonale łączą się z kremem karmelowym (nie kajmakowym jak ostatnie ;)). Na wierzchu krem czekoladowy z serków – trochę lżejszy, ale daje słodki i pyszny. I dekoracja, która trochę uciekła, ale dałem sobie radę. Inspiracją Moje Wypieki.
przepis:
1 blat ciasta
150 g mąki pszennej
60 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
3 duże jajka
120 ml oleju
150 ml mleka
150 g cukru
szczypta soli
sos karmelowy
220 g cukru
40 ml wody
1 łyżka miodu lub syropu klonowego
50 g masła
100 ml śmietany 30-36% (kremówki)
szczypta soli
maślany krem karmelowy
350 g prawdziwego masła (lub margaryna na własną odpowiedzialność! :P) w temperaturze pokojowej
cały sos karmelowy
3-4 łyżki cukru pudru
100 ml śmietany 30-36% (kremówki)
krem czekoladowy
450 g serka śmietankowego 18-22% tłuszczu
25 g masła
200 g czekolady mlecznej
30 g kakao
2 łyżki cukru pudru
130 m śmietany 30-36% (kremówki)
poncz
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki likieru amaretto, kawowego lub rumu, wódki
300 ml wrzącej wody
Tortownicę o średnicy 23 cm wykłady na spodzie papierem do pieczenia. W jednej misce łączymy mąkę, kakao, proszek i sodę. W drugiej misce mieszamy jajka, cukier, mleko, olej i sól (mikserem lub rózgą kuchenną), następnie przesiewamy suche składniki i mieszamy uzyskania gładkiej konsystencji. Przelewamy do tortownicy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 25-30 minut (do suchego patyczka). Wyjmujemy, po kilku minutach oddzielamy boki nożem i wyjmujemy z formy, studzimy. PIECZEMY 3 TAKIE CIASTA. 
Poncz. Wszystkie składniki razem mieszamy, studzimy.
Sos karmelowy. Cukier, wodę i syrop umieszczamy w garnku z grubym dnem, mieszamy i stawiamy na kuchence. Gotujemy nie mieszając przez ok 12-15 minut do uzyskania bursztynowo-złotego koloru (170 stopni). Zdejmujemy z palnika i wlewamy kremówkę oraz masło, mieszamy do rozpuszczenia (uważając na gwałtowną reakcję). Ponownie podgrzewamy przez 1-2 minuty ciągle mieszając. Przekładamy do miseczki i studzimy. Wkładamy do lodówki.
Krem karmelowy. Masło ucieramy z cukrem przez kilka minut aż zamieni się w puszystą masę. W trzech turach dodajemy chłodny karmel ciągle miksując. Na końcu wlewamy kremówkę i jeszcze chwilę miksujemy.
Krem czekoladowy. Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, lekko studzimy. Serek śmietankowy ucieramy z cukrem pudrem aż będzie gładki, następnie dodajemy czekoladę i ubijamy do połączenia. Wsypujemy kakao i kremówkę, miksujemy przez chwilę. Wkładamy do lodówki.
Wykonanie. Na podstawce (u mnie spód tortownicy) układamy pierwszy blat ciasta płaską stroną do góry. Nasączamy 1/3 ponczu, nakładamy połowę kremu karmelowego i wyrównujemy. Przykrywamy kolejnym blatem ciasta również dołem do góry, nasączamy i nakładamy krem. Przykrywamy kolejnym ciastem , nasączamy. Pokrywamy kremem czekoladowym (którego jest troszkę więcej niż potrzeba, ale nie za wiele). Dekorujemy wybranym sposobem i chowamy do lodówki na 12 godzin (na noc).
dekoracja
200 g cukru
2 łyżki wody
olej
papier do pieczenia
Cukier rozpuszczamy z wodą. Papier do pieczenia natłuszczamy. Łyżką lub widelcem robimy kratkę z karmelu na papierze lub inne interesujące nas wzory. Chłodzimy, następnie delikatnie zdejmujemy i trochę łamiemy. Taką dekorację nakładamy chwilę przed degustacją tortu, ponieważ się rozpuszcza.

 

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s